Educație și informare
Rolul educativ al Codrii Iasilor este unul dintre cele mai importante pe termen lung. Cu codri am făcut campanii înainte să știm ce e aia o campanie :). Pentru noi nu sunt lucruri sofisticate: sunt tematici sau diversi vectori umani cu impact pe mediul natural de care ne lovim în activitatea noastră si unde căutam să corectăm preconcepții greșite sau să atragem atenția asupra unei probleme mai puțin cunoscute. De multe ori sunt probleme de durată, unde pentru a ajunge la cât mai multă lume avem nevoie de ajutorul vostru si de repetarea constantă a mesajului.
Pe această pagină enumerăm câteva “campaniile” – de fapt tematicile – asupra cărora atragem atenția de ani de zile, de multe ori cu rezultate temeinice, cum numai în timp se pot obține. Ca idee, puține lucruri ne aduc mai multă satisfacție ca un subiect pe care era inițial nevoie să intervenim deseori, dar unde comunitatea a început să se corecteze singură cu membri mai vechi ajutându-i pe cei noi să înțeleagă, undeori chiar folosind hashtag-urile respective pentru viralizarea mesajului.
Ce mai amplă campanie este cea pentru desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor, demersul nostru cel mai amplu.
Detalii despre demers in secțiunea dedicată.
Codrii Iasilor a devenit din idee faptă atunci când fondatorul comunității si mai târziu asociației, Mihai Diac, a trecut pe lângă un stejar multi-secular încă pe picior, pentru ca a doua zi să îl găsească tăiat.
Iubitorii de natură informați nu culeg, nu transplantează în propriile gădini, nu cumpără, nu oferă si nu primesc flori din natură, stiind că astfel le pot duce la dispariție din arealele lor, pentru câteva ore de .. ce? Oamenii educați înțeleg că că un areal natural proprietate publică nu e al nimănui, ci al tuturor!
Oameni diferiți pot avea hobby-uri diferite. Ca în democrație, cât fiecare le face pe banii lui si fără a îi afecta negativ pe alții, este dreptul lor. Dar când hobby-ul unuia distruge un bun comun, cum este patrimoniul natural, sau afectează experiența altora care se bucură de el, acesta nu mai e drept, e abuz.
Oameni diferiți pot avea hobby-uri diferite. Ca în democrație, cât fiecare le face pe banii lui si fără a îi afecta negativ pe alții, este dreptul lor. Dar când hobby-ul unuia distruge un bun comun, cum este patrimoniul natural, sau afectează experiența altora care se bucură de el, acesta nu mai e drept, e abuz.
Desi proiectul principal pe care ne concentrăm acum este cel al desemnării #ParcNaturalCodriiIasilor, obiectivul activității noastre este întregul cadru natural al județului si regiunii noastre. În acest sens, natura urbană, pe care o întâlnim zi de zi între blocurile în care locuim este un prilej de bucurie dar si de desfătare zilnică.
La extrema opusă fată de Bahlui, un râu care servește drept graniță este protejat indirect prin restricțiile de acces si de exploatare economică. În acest sens Prutul este o mică bijuterie. În mare parte cu maluri împădurite, lucru care oferă faunei adăpost pentru a se putea deplasa, Prutul este un ecosistem complex, cu îmbinarea dintre apă, pădure si pajisti sau terenuri agricole. Nu este scutit nici el de amenințări (balastiere, gunoaie, braconaj, tăierea #ArboriRemarcabiliIasi, surprinzători de prezenți în lunca Prutului).
Email: [email protected]