#ParcNaturalCodriiIasilor

Cum mă implic

De la comunitatea Codrii Iasilor – cunoaștem, pretuim, păstram, pentru comunitate!

Table of Contents

GHID 1 - Cum semnalăm o problemă de mediu?

Cadrul legal pentru recoltat plante din flora spontana

Am auzit de încă o situație cu lalele pestrițe culese în neștire, așa că vă împărtășesc cadrul legal pentru recoltatul plantelor din flora spontană (in vederea comercializarii, ceea ce evident include si comertul stradal sau in piete). Dacă întâlniți persoane cu astfel de îndeletniciri și nu sunt receptive observațiilor (bineÎnțeles, și nu par sau arată o astfel de autorizație care certifică faptul că știu ce fac), comit probabil o ilegalitate și o puteți semanala la 112, unde agenții trebuie să constate prin proces verbal înaintat apoi autorităților relevante (pb Garda de Mediu). 

Este cea mai sigură care de a obține o sancționare (sau măcar un avertisment). Și da, culesul ignorant de plante despre care nu știi mare lucru le poate duce la dispariție, merită “oboseala”.

Cum verificam transporturile de lemne din trafic

Instalați pe smartphone aplicația Inspectorul Pădurii și aplicația GPSMapsCamera și verificați transporturile pe care le întâlniți in trafic (fără a periclita siguranța). Dacă găsiți transporturi fără aviz, sunați la 112.

Chiar dacă de multe ori veți găsi ca sunt avizate, ca și acestea din cadrele de mai jos, este un prim nivel al furtului care poate fi descurajat de fiecare dintre noi, cu un efort minim. Și in zone cu depozite lângă pădure, pe inserat, dar nu numai, veți avea surpriza sa prindeți și hotii cu mata in sac, cum a făcut colega noastră cu postarea de mai jos, situație pe care o vom urmări cu toată atenția pana la soluționare:

Semnalare toaletări abuzive

Garda Națională de Mediu avertizează:
Lucrările tăiere, toaletare și transplantare a arborilor se fac doar cu aviz de specialitate!

Având în vedere sesizările venite pe adresa Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în ultima lună, privind tăierea sau toaletarea excesivă a unor copaci de pe aliniamentele stradale, Garda Națională de Mediu îi avertizează pe cei care fac astfel de lucrări că trebuie să respecte prevederile Legii nr. 24 /2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, precum și a OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.
Tăierile de arbori aflați în declin biologic, toaletările pentru reduceri şi regenerări de coronament, amenajare sau reamenajere spaţii verzi (așa cum sunt ele definite de art. 3 din Legea24 /2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor) se fac doar cu aviz de specialitate din partea autorității locale (în cazul Bucureștiului de Primăria Municipiului București), cu respectarea condițiilor impuse de lege.
Primele instituții care trebuie sesizate în astfel de cazuri sunt Primăria și Poliția Locală.

„Pentru ca intervențiile în cazurile de nerespectare a legii să fie rapide, cei care doresc să sesizeze o astfel de problemă trebuie să se adreseze Primăriei din localitate și Poliției Locale, care pot verifica rapid dacă în cazurile respective au fost eliberate avizele legale necesare și dacă s-au respectat aceste avize, iar în caz contrar, pot dispune măsuri de sancționare și de remediere. În cazul în care intervenția organelor locale de control întârzie sau se dovedește ineficientă, cum s-a mai întâmplat în cazul unor proiecte, comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot verifica respectarea prevederilor legale în vigoare și pot aplica sancțiuni pentru ilegalitățile constatate, dispunând inclusiv sistarea lucrărilor și refacerea peisagistică”, a spus Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Este foarte important ca în astfel de cazuri, cei care primesc aviz de tăiere, persoane fizice, juridice sau autorități să își respecte obligaţia de a planta în compensare exemplare din aceeași categorie, pentru fiecare exemplar tăiat, în termen de maxim doi ani de când au fost emise avizele de specialitate ale autoritatilor locale. În caz contrar, amenzile pot ajunge chiar la 6.000 de lei pentru persoane fizice și 50.000 lei pentru persoane juridice, având în vedere că prin acestă faptă nu se respectă obligația prevăzuta de art.62 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările și completările ulterioare.

Deţinătorii, cu orice titlu, de terenuri pe care se găsesc perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţiile verzi, parcurile și gardurile vii sunt obligaţi să le întreţină pentru îmbunătăţirea capacităţii de regenerare a atmosferei, protecţia fonică şi eoliană.

Conform prevederilor art. 71 alin (1) din acelasi act normativ, schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi putând ajunge chiar și la 6.000 lei pentru persoane fizice și 50.000 lei pentru persoane juridice.

Potrivit art.9 alin (2) și art. 12 alin (6) din Legea nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere sau transplantare a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi (așa cum sunt ele definite de art. 3 din același act normativ), aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea acceptului emis de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, respectiv a Municipiului Bucureşti. În caz contrar, amenzile pot ajunge chiar la 40.000 lei pentru persoane fizice și 70.000 lei pentru persoane juridice.

Semnalare toaletări de arbori

Adăugăm la ghid și un link util pentru semnalarea toaletarilor de arbori abuzive/incorect executate:

Cum opresti o toaletare intr-un parc / spatiu verde in 6 acte si 3 ore 🌿🌳
Act 1 – vezi toaletari vajnice in Cismigiu si vorbesti cu vecinii.
Act 2 – ceri avizul de lucru, nu este perioada de «aranjat» copacii si e plin de ramuri taiate. Coordonatoarea din parc spune ca il are la birou, dar nu-l arata. Echipele de lucru se opresc, decid sa faca pauza de masa (e ora 10h!) in ciuda doamnei care-i vrea la toaletat.
Act 3 – sesizezi Politia Locala, dupa 20 min vine un echipaj. Fugi prin parc dupa doamna coordinator, se adevereste ca e sefa parcului. Nu vrea sa-i afli numele, se da cotita treaba cu avizul.
Act 4 – mai vin vecini, Politia cheama pe cei de la Mediu, sustinand ca ei nu constata asa o infractiune. O chemi si pe administratoarea parcului, insisti sa vezi avizul buclucas. Si ea spune ca se taie «doar uscaturi si vlastari lacomi ». Cand ii arati crengile sanatoase taiate, recunoaste ca «le-a cam scapat drujba ». Dupa lege, intr-un parc public SI monument istoric precum Cismigiul, ESTE INTERZISA toaletarea sau taierea unui arbore fara autorizatie. Deci actiunea de astazi este ilegala. Politia se uita.
Act 5 – intrebi politia ce se intampla mai departe. Pot interzice orice miscare in lipsa unei autorizatii. Se da din umeri, ni se spune ca sunt de partea noastra, avizul continua sa fie abonat absent.
Act 6 – administratoarea se pierde in natura, ca si sefa parcului, dupa ce au curatat rapid dovezile toaletarii. Noroc ca ai facut multe poze. Dupa 2h40, vin si cei de la Mediu. Se uita, vor verifica. Intre timp afli ca actiunea asta este una mare pe Bucuresti, avand loc si in Herastrau si in parcul Carol. Avizul nu l-a vazut nimeni, dar nu se mai toaleteaza.

⚠️ Concluzie:
✅ Am reusit sa oprim toaletarea.
🤓 Daca vezi pe cineva care « toaleteaza » arbori, cere intotdeauna avizul lucrarii, datat, semnat si stampilat. Sunt obligati sa-l arate (legea 544 privind accesul persoanelor la orice informatie de interes public) chiar daca sunt 3 copaci la un parking. Fa poze, video-uri.
☎️ Cheama politia locala si cere un numar de sesizare, este datoria lor sa verifice si stiu bine cum arata un aviz de toaletare.
⏳ Arata ca ai TOT timpul. Se mizeaza pe faptul ca n-avem rabdare, avem joburi, copii, catel, etc…, deci ca o lasi balta. Surprinde-i.
👯‍♀️ Nu sta singur in fata problemei. Cheama un vecin, doi, sotul sau sotia din dotare, prietena jurista sau colegii de grup civic, nu se pot ignora mai multe persoane care atrag atentia asupra unei ilegalitati. Unde’s doi puterea creste.
📣 Creeaza un precedent, va fi greu de ignorat daca chemi autoritatile pentru aceeasi problema. Si informeaza-te ce s-a intamplat cu sesizarea ta la cateva zile dupa ce ai facut-o – conteaza!
🌿 Nu putem salva arborii si natura din Bucuresti daca doar ne uitam la cum sunt taiati.
Pe noi ne-a ajutat mult lectia de ieri, asa ca dam mai departe sa va ajute si pe voi – cu cat suntem mai multi sa ne informam corect si sa actionam, cu atat mai usor putem opri abuzurile.

Sesizare pentru ambrozie (buruiana foarte alergica)

Câmp de ambrozie, o buruiană care cauzează alergii și probleme respiratorii severe, cosit de urgență înainte de înflorire datorită atitudinii luate de membrii Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm! #faptenulamentări
Faptele duc la rezultate, lamentările doar la frustrare în van! Din ce în ce mai des membrii grupului ne semnalează nu doar că au sesizat o problemă, dar și că au făcut petițiile care trebuie la autoritățile relevante, trimițându-ne răspunsurile primite. Încurajăm asta, și ori de câte ori putem ajuta cu un sfat, luați legătura cu noi. Dezvoltăm și un ghid pentru #faptenulamentari, împreună cu voi. Doar dacă ne implicăm cu spirit civic fiecare putem face lumea mai bună.
Adninistratorii terenurilor publice, ca și proprietarii de terenuri, au obligația legală a îndepărtării ambroziei, pentru a proteja sănătatea pe termen lung a populației. Sesizările se fac la Garda de Mediu Iași și la primărie. În primul comentariu punem răspunsul Gărzii de mediu care a dus la rezolvarea la timp a problemei.

Cum reunoaștem o tăiere ilegală? Ce facem când confirmăm că e ilegală?

Sunt din ce în ce mai multe postări cu tăieri. Iarna e perioada tăierilor de produse principale, deci pentru ieșenii iubitori ai Pădurii Bârnova-Dobrovăț, urmează o perioadă grea.

Nu descurajăm aceste postări, câtă vreme se respectă regulamentul grupului. Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă, până la urmă oricât ar vrea unii să creeze impresia că nu e așa, sunt păduri proprietatea statului român – iar statul este al cetățenilor. Ca protecție este un sit de interes comunitar (SCI), deci interesele comunității ar trebui să primeze – nu alte interese. Și la acestea se va și ajunge, singura întrebare e cu câtă distrugere a pădurii și conflict.

Pentru informare însă, vă re-atașăm ghidul Greenpeace pentru recunoaștere a tăierilor ilegale. Sunt ceva modificări în codul silvic, dar în linii mari rămâne valabil (dacă știți o resursă mai bună, să ne spuneți). Dacă vedeți tăieri, și aspecte care nu sunt în regulă, faceți o sesizare la Garda Forestieră. Postați și aici, adăugați și răspunsul. Informații utile pentru sesizare, în al doilea link de mai jos:
1. Ghid de recunoaștere a tăierilor ilegale:
https://storage.googleapis.com/…/7e73b1ca-7e73b1ca…

2. Postare despre cum se pot face sesizări, inclusiv pe mail, cu adresa gărzăă forestiere:
https://www.facebook.com/…/permalink/693423971208424

Foto: Aprilie Mihaela pe grup cireș care probabil nu corespundea “compoziției țintă”

Cum reclamați deșeuri aruncate la întâmplare? (via Greenpeace)

Adrese de contact și format sesizare/petiție pentru probleme de mediu

În urma postării lui Mihai Diac de astăzi dimineață am zis să vin în ajutorul celor care nu știu exact cum se fac și ce trebuie să conțină petițiile (cereri, reclamaţii, sesizări sau propuneri).

 

1. Cui ne adresăm?
În funcție de ce anume vrem să reclamăm, sesizăm, etc. putem să contactăm următoarele instituții:
•Garda de mediu Iași – [email protected]
•Agenția pentru protecția mediului Iași – [email protected]
•Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – [email protected]
•Direcția silvică Iași – [email protected]
•Garda Forestieră regională Suceava – [email protected] și Garda Forestieră județeană Iași – [email protected]
•Sistemul de gospodărire a apelor Iași – [email protected]
 
2. Ce trebuie să conțină petițiile?

•Datele de contact ale petiționarului (Nume, prenume, adresa și numărul de telefon)

 
•O descriere cât mai precisă şi clară a faptelor care sunt aduse la cunoştinţa autorităţilor. Aici sunt de foarte mare ajutor orice fotografii/filmări aveți care să susțină cele scrise.

Important: Să solicitați un număr de înregistrare!

Model de petiție:
CĂTRE Instituția XYZ
Subsemnatul(a), ……………, cu domiciliul în………………. județul………………,localitatea……………….str……….….,nr….….,bl….…,sc….…ap….…,telefon de contact …………., doresc să semnalez faptul că………………………..
 
Orice completare e binevenită 🙂

GHID 2 - Trasee

Harti orientare

Aici vom aduna postările care vorbesc despre trasee de plimbare în zone naturale din județul Iași 

Harta Codrii Iasilor cu traseele marcate in format electronic

Lansăm #HartaCodriiIasilor, distribuiți să ajungă la toți ieșenii iubitori de natură și drumeții!
1️⃣ trei trasee marcate acum cartografiate, cu punct de plecare Rezervația Repedea (La Releu)!
2️⃣ demarăm un amplu demers de cartografiere a traseelor marcate, la care invităm comunitatea Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm și nu numai să participe!
 
De mult timp, dar în special de la lansarea #TraseuTematicCodriiIasilor, suntem des întrebați unde pot fi găsite traseele marcate în format electronic, pentru a le putea străbate fără grija că arborii marcați au fost tăiați sau semnele s-au învechit. Astfel că ne-am hotărât să le cartografiem, împreună cu voi, comunitatea Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm.

Deasemeni pe hartă vom adăuga alte informații, cum ar fi arborii remarcabili și diverse puncte de interes (cum este observatorul Greenpeace Romania, de exemplu). Am pus deja limitele ariilor protejate sit Natura2000.

Dacă doriți să contribuiți:
1️⃣ Pentru arbori remarcabili și puncte de interes, trimiteți-ne sau postați pe Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm o poză relevantă împreună cu coordonatele punctului în format google maps, incluzând tag-ul #HartaCodriiIasilor (de exemplu, pentru observator acesta este: https://goo.gl/maps/uizA15o9HZ4Tb7NZ9).
2️⃣ Pentru trasee, postați pe grup sau trimiteți-ne track-ul în format GPX sau KLM incluzând din nou #HartaCodriiIasilor pentru a le repera ușor. Ceasurile cu GPS pot fi folosite pentru înregistrare, sau diverse aplicații pentru smartphone-uri (puteți face sugestii în comentarii). Traseul trebuie să urmeze un marcaj turistic (cruce roșie, banda albastră, punct galben etc.) cu precizie, dacă nu integral măcar între două puncte de acces clare (drumuri publice sau forestiere).

Deja avem membri ai grupului care s-au implicat în această direcție (Iustin Mihailov, Cristi Vidrașcu, Iulian Leaua), mai mulți împreună suntem siguri că vom face această cartografiere până în primăvară pentru întreaga pădure Bârnova-Dobrovăț, viitorul #ParcNaturalCodriiIasilor! Vom include numele celui care a făcut cartografierea în teren în titlul traseului de pe hartă. Spor!

Traseele marcate le vom prezenta unul câte unul în fiecare vineri. Atenție: nu vă abateți de la traseele marcate și dacă nu cunoașteți bine zona evitați să intrați pe trasee cu marcaje învechite! Nu confundați marcajele turistice cu cele forestiere:

Marcaje turistice, arii protejate si forestiere

Canton Barnova - Vf Rotunda (dus punct rosu, intors banda rosie)

Comuna Bârnova – Vârf Movila Rotundă (416 m)

Traseu turistic: Canton 20 Vama – Poiana Rotunda – Vârf Movila Rotunda

Traseu turistic: Canton 20 Vama – Poiana Rotunda – Vârf Movila Rotunda

Caracteristici:
– marcaj: triunghi roșu
– diferență de nivel: 60 m
– lungime: 3,6 km
– durată: 1 oră
– este un traseu ușor, relaxant ca o plimbare, ce străbate peisaje încântătoare, făcând legătura dintre două trasee principale: traseul Repedea – Bârnova și traseul Repedea – Dobrovăț. Permite atingerea mai facilă a celei mai înalte culmi de lângă Iași – Movila Rotunda (416 m) venind de pe DJ 247 Iași – Dobrovăț.

Descrierea traseului:
Punctul de plecare este în fața cantonului 20 Vama (357 m) aflat pe DJ 247 ce face legătura dintre Iași și Dobrovăț la 3,6 km după ce s-a desprins din DN 24 Iași – Vaslui. Tot pe la cantonul Vama trece și traseul Repedea – Dobrovăț. Urcăm pe șosea cam 160 de metri după care facem la dreapta pe lângă gardul cantonului, intrând în pădure. Nu există niciun fel de table indicatoare. După 125 de metri virăm strâns la stânga. Există aici un prim marcaj, dar este mascat vara de vegetația bogată. 

Poteca devine un drum de căruță care pentru început are o direcție sud-vestică mergând paralel cu drumul județean. Lăsăm în stânga un wigwam pitoresc construit din crengi și după 1,1 km de la plecare drumul se hotărăște în sfârșit s-o cotească la dreapta, îndreptându-se direct spre vest. Ne deplasăm pe o muchie care face legătura dintre dealul Perju și dealul Rotunda, printr-o zonă cu arbori înalți și maiestuoși, un adevărat codru mioritic. Marcajele devin rare și pe lungi porțiuni lipsesc cu desăvârșire, dar ne putem orienta corect urmând șleaul bine conturat, care urcă și coboară ușor, fără a ne supune la efort. După alți 950 de metri drumul cel cuminte se bifurcă. 

Atenție! Noi trebuie să apucăm pe cel din stânga și în curând (400 de metri) ajungem pe latura sudică a Poienii Rotunda, având o imagine de ansamblu asupra acestui frumos loc. Pe latura opusă se observă o hrănitoare pentru căprioare. În ciuda numelui său poiana are o formă dreptunghiulară. Drumul nostru virează la stânga pentru a străbate alte poienițe superbe, smălțuite în timpul verii de culorile florilor de câmp. Perdele de arbori umbroși despart poienile. După alți 300 de metri ajungem în traseul marcat cu bandă roșie ce vine de la releul de pe Dealul Repedea. În total, de la canton până aici sunt 2,78 km pe care îi parcurgem cam în 40-45 minute.

 

Mai departe facem ușor spre stânga pe poteca comună cu traseul marcat cu bandă roșie spre Bârnova. Cele două marcaje merg împreună cam 220 de metri, după care, în dreptul unei alte hrănitoare, marcajul triunghi roșu se desprinde spre stânga pentru a ocoli Movila Rotunda pe versantul dinspre răsărit. Mai simplu ar fi de urmat înainte poteca marcată cu bandă roșie care ne scoate direct sub vârf. Dacă urmăm strict marcajele noastre vom constata că drumul de căruță ne scoate după 430 de metri într-o bifurcație de poteci. Înainte merge traseul spre Bârnova. Noi facem la dreapta tot pe traseul marcat cu bandă roșie, dar în direcție opusă, spre Repedea. După 75 de metri, în stânga se desprinde cărarea marcată cu punct roșu care în 5 minute de urcuș pronunțat ne scoate taman pe cel mai înalt punct de lângă Iași, Movila Rotunda, cu o altitudine de 416 metri. Aici găsim o masă și două băncuțe de lemn pe care ne putem odihni.

GHID 3 - Resurse identificare specii sălbatice

Identificarea plante

Dacă dorești să identifici plantele, mai ales florile spontane, iată câteva recomandări utile oferite de comunitatea online:

  1. Aplicația PlantNet
    • Testată pentru flori, frunze și chiar tulpini. Funcționează pe baza unei poze făcute pe moment, iar aplicația identifică cele mai apropiate asemănări.
    • Accesează PlantNet aici.
  2. Google Lens
    • O unealtă versatilă pentru identificarea plantelor prin intermediul fotografiilor clare.
  3. Picture This, Picture Mushroom și Picture Insect
    • Aplicații utile pentru identificări precise, dacă fotografiile sunt suficient de clare.
  4. Scouting App (Apple)
  5. Baze de date pentru identificare
    • Pentru identificarea după numele speciei (informal sau științific), unele baze de date online pot fi consultate.

Ultimele Articole #FapteNuLamentari

462231364_886983816865381_8296028551497075945_n
Citește mai mult
461179283_876273737936389_8629893207991254586_n
Citește mai mult
459797473_869782628585500_2392329792092729774_n
Citește mai mult
Încarcă mai multe articole