Cum se culege leurda? Cu măsură sau deloc! 🌱 Internatul e plin de rețete și îndemnuri la cules. Dar iubitorii de natură informați știu ca lângă o mare aglomerare urbană chiar și speciile comune pot fi afectate prin cules excesiv.
Leurda (Allium ursinum) este prima plantă care înverzește pădurea înaintea frunzișului arborilor, formând covoare întinse. Asta o poate face să pară infinită și imposibil de afectat de către om.
Sunt zone în Germania și Norvegia, tot lângă orașe, unde culesul (“foraging”) a dus leurda aproape de dispariție (linkuri în comentariu). Cei care cunoaștem pădurea de mai mulți ani știm ca în zonele frecventate covorul de leurdă se subțiază de la an la an.
Noi îndemnăm oamenii, în special cei din oraș, să iasă la pădure pentru beneficiile fizice și psihice ale timpului petrecut în natură dar avem o obligație să ne asigurăm ca și educăm în același timp și îndemnăm de-asemenea la răspundere și precauție.
Nu mai suntem pe vremurile bunicii când oameni puțini culegeau roade ale pădurii celei multe de lângă sat. Pentru a ne putea bucura de natură cu toții fără a îi face rău, lângă oraș, este mult mai bine să ne gândim la beneficiile ei imateriale, cele mai valoroase, decât la stomac. În special ca trăim vremurile celei mai mari risipe alimentare și nu putem vorbi de necesitate ..
Câteva frunze nu vor avea un impact semnificativ. Dar când vorbim de pungi și sacoșe, ar trebui să ne întrebăm dacă chiar e atât de important pentru noi să ne bazăm dieta de sezon pe spatele unei naturi deja mult reduse de terenurile agricole și agresată în multe feluri.
Cândva, oamenii credeau ca oceanul e prea mare pentru a fi afectat de om. Acum în Pacific este o “insulă” de gunoi cat mare parte din Europa. Să nu subestimăm impactul pe care mulți oameni îl pot avea asupra puținei naturi relativ sălbatice.
#LeurdaCuMasura #NaturaPentruSufletNuStomac