#HartaCodriiIasilor

Cum Vizitez

Vrei să ieși la pădure cu familia, la alergare, cu cățelul, sau cu bicicleta si nu stii cum? Ai nevoie de o gură de aer curat si o doză sănătoasă de verde? Ai venit unde trebuie, misiunea noastră este “cunoaștem, prețuim, păstrăm!”, deci include deschiderea pădurii pentru un număr cât mai mare de oameni care să se apropie în mod responsabil, cu impact minim, de natură. Mai jos câteva resurse care îți permit să iesi la pădure informat si în siguranță!

Table of Contents

Înainte de a porni la drum

Cadrul legal în vigoare legat de utilizare recreativă a pădurii, atât de importantă lângă o mare aglomerare urbană cum e Iasul, este dat de Codul Silvic si de OUG57/2007 pentru arii naturale protejate. Pe scurt, atât articolul 54 al Codului Silvic cât si OUG57 permit accesul la picior si cu bicicleta pe drumuri forestiere si pe poteci marcate. Mai jos vezi #HartaCodriiIasilor pentru a afla despre acestea. Însă accesul auto este interzis în fondul forestier (pădure) #ImpactMinimNuOffroad, precum si pe drumurile forestiere marcate cu acces interzis (unde bicicletele si pietonii au voie). Deasemenea accesul auto e interzis si în rezervații, cum e Rezervația Repedea (“La releu”), cu excepția parcării amenajate.

Când ieșim la pădure trebuie să plecăm cu mentalitatea că lăsăm flora si fauna neatinse si nederanjate, iar pădurea măcar la fel de curată cum am găsit-o. Nu rupem flori sau alte plante, nu atingem animale (iezii de căprioară de exemplu au o perioadă în care pot fi văzuți deaproape, dar dacă îi atingem riscăm ca mama, care e si ea în zonă, să îi abandoneze). Dacă luăm cu noi câini, îi ținem în lesă atât pentru siguranța lor (mistreții pot ataca câini – fug însă mereu de oameni) cât si pentru animalele pădurii. 

Înainte de a pleca consultăm prognoza meteo, ne îmbrăcăm adecvat, luăm un rucsac cu o haină de rezervă, apă si o eventuală gustare. Folosim încălțăminte sport, ideal bocanci, si nu ne asumăm trasee mai lungi decât ne permite condiția fizică (crestem distanța treptat). Asta fiind spune, unde iesim?

Harta Codrii Iașilor

Pentru traseele din pădurea Bârnova-Dobrovăț, cea mai utilă resursă este #HartaCodriiIasilor. Voluntari din comunitatea Codrii Iasilor au cartat 75km din traseele marcate încă din anii 80 de cluburi sportive si societatea civilă ieseană. Harta este cu atât mai utilă cu cât tâierile au întrerupt marcajul pe unele porțiuni. Harta este acum disponibilă în format digital, si am ales GoogleMaps.

Traseele pot fi descărcate si încărcate pe si în alte aplicații sau pe dispozitive cum sunt ceasurile sport. Harta poate fi deasemeni folosită pentru orientare în teren direct din aplcația GoogleMaps pentru telefoanele inteligente de azi, după ce în prealabil a fost marcată ca favorită pe laptop/desktop. Harta are deasemnea marcate si drumurile forestiere, cele mai poterivite pentru plimbare sau bicicletă la început. Spor la explorare!

Harta Poienii cu Schit

Poiana cu Schit este unul dintre cele mai îndrăgite si emblematice locuri din Codrii Iasilor. Rezervație floricolă, poiana găzduieste statui din monoliți de piatră create de artisti ieseni încă în anii 70-80 si ruinele unui vechi schit din secolul 14. Accesibilă la capătul unui drum de exploatare de 2km de la asflat, si reunind natura arta si istoria, Poiana cu Schit merita trebuie de orice ieșean. Pentru a ajunge la poiană, întâi trebuie să ajungeți la satul Poiana cu Cetate, iar locul perfect pentru a lăsa masina e aici. De acolo traseul porneste pe lăngă gardul caselor spre dreapta, pe lângă pădure. #HartaCodriiIasilor vă poate ajuta si aici, desi urmând punctul rosu încercuit cu alb este rgeu să vă rătăciți.

Trasee tematice în județul Iasi

Cu conceptul #TraseuTematicCodriiIasilor, realizat împreună cu prietenii de la Greenpeace România si Mai Bine, am dat tonul amenajării de trasee tematice la noi în județ. Acestea sunt plimbări relativ scurte, de 1-2 ore, pe care panouri tematice oferă informații despre locurile străbătute. Pentru codri, sunt foarte bune trasee introductive pentru toată familia si care ne pot deschide pofta pentru trasee mai lungi cum sunt cele cartate pe #HartaCodriiIasilor de mai sus.

Traseu Tematic Codrii Iasilor

#TraseuTematicCodriiIasilor porneste din Rezervația Repedea (“La Releu”) si parcurge o buclă în total de aproximativ 3km, inițial spre sud pe marginea zonei de abrupt din continuarea grotelor, si înapoi spre nord pe sub abrupt. Srăbate habitate diverse unde pot fi admirate multe specii de păsări, mamifere mici, amfibieni si reptile, bineînțeles căutând a nu le deranja. Este o pădure de amestec diversă, dar si cu arbori în degradare si uscare (valorosi ca si habitat) datorită expunerii si condițiilor climatice în schimbare si din ce în ce mai secetoase. 

Traseul a fost mult timp plimbarea de dimineață a colegului nostru Mihai Diac, mai tărziu gândit ca traseu tematic si realizat împreună cu studenți de la Facultățile de Geografie si Biologie din Iasi si prietenii de la Mai Bine si Greenpeace România. Are 13 panouri si poate fi parcurs fără probleme pe vreme uscată, dacă e mult noroi, recomandăm parcurgerea doar până la panoul despre bălțile temporare si revenirea pe acelasi traseu.

Traseu Poiana cu Schit

#TraseuTematicPoianaCuSchit a fost realizat de ANANP Iasi si de Direcția Silvică Iasi. Aproape că suntem mai mândri de el decât de traseul realizat de noi, pentru că arată că autoritățile isi asumă rolul lor pentru comunitate, lucru care ne bucură foarte mult. Porneste de la intrarea în satul Poiana cu Cetate si are panouri informative diverse plus opriri interactive unde de exemplu se pot vedea diferite feluri de lemn. La intrarea în traseu a fost amenajat si un foisor cu bancuțe si masă. Traseul merge până la frumoasa Poiană cu Schit, unde recomandăm descoperirea statuilor cu ajutorul #HartaPoianaCuSchit de mai sus, este o distracție pentru cei mici si cei mari!

Traseu Tematic Darurile Pădurii

Traseu tematic Darurile Pădurii

Bănuim că tot inspirați de traseele care au pornit cu #TraseuTematicCodriiIasilor, si cei de la Ikea au amenajat un traseu tematic în pădurea Frumusica, împreună cu ANANP Iasi #TraseuTematicDarurilePadurii aduce suplimentar, din câte am înțeles, si protejarea pădurii din jurul traseului, un model foarte sănătos că nu mai este nici o educație si nici o recreere dacă tai în jur. Si noi recunoastem că lemnul are multe întrebuințări practice, dar vă îndemnăm cand citiți despre ele să nu uitați rolul pentru biodiversitatea care susține mediul înconjurător care ne ține si pe noi în viață si să nu vă lăsați convinsi de o perspectivă exclusiv mercantilă, axată doar pe beneficii materiale.