#ParcNaturalCodriiIasilor

Desemnare Parc Natural Codrii Iașilor

Moldova este singura provincie istorică care nu are un parc natural înafara zonei montane. Însă la sud de oras ne bucurăm de o comoară rară, o pădure întinsă, cu arbori falnici si parcele bătrâne, în care poți hălădui cu orele bucurându-ți corpul, odihnindu-ți mintea si hrănindu-ți sufletul.

Sunt rămăsițele vechilor Codrii ai Iesilor. Doar 1% din această pădure este protejată, în timp ce 99% exploatată în regim de producție. Înițiativa desemnării #ParcNaturalCodriiIasilor îsi propune să protejeze aceast patrimoniu natural, istoric si cultural pentru beneficiul locuitorilor atât din zona urbană cât si din pitoresțile sate limitrofe.

Dacă susții inițiativa,
semnează petiția, distribuind-o si invitând prietenii care simt la fel să o facă si ei! (mai multe despre ce este si ce nu este un Parc Natural, starea demersului si cum te poți implica

Dacă susții desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor, primul parc natural din Moldova extracarpatică, cel mai mic lucru pe care îl poți face e să semneazi petiția si să o distribui, inivitându si prietenii să o semneze! Dacă nu susții încă desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor, citeste mai jos si în mod sigur o vei face după :).

#AmbasadorCodriiIasilor

Dacă vrei să îți arăți susținerea pentru proiect, asa cum au făcut-o deja Alpinistul Alex Găvan, Artistul Lucian Bursuc de la Tribut Doors, Florin Stoican, aplinistul Paul Diac, ultramaratonistii  Doru Munteanu si Vlad Condratov, sportiva Maria Abramovici si multi alții, nu trebuie neapărat să escaladezi munții sau alergi sute de kilometri. Tot ce trebui să faci e să te pozei într-o locație dragă ție, ideal din Codrii Iasilor sau din alt loc natural sau care te reprezintă, cu un mesaj de susținere pentru desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor si să posezi online folosind tag-ul #AmbasadorCodriiIasilor. Dă-ne un semn si te vom include în lista ambasadorilor!

Table of Contents

1. Ultimele noutăți despre demersul desemnării

Desemnarea Parcului Natural presupune, conform legii 57/2007, realizarea unui dosar complex care este trimis Ministerului Mediului în vederea desemnării. Dosarul include un studiu stiințific care vorbeste despre biodiversitatea si valoarile peisagistice si umane (istorice, culturale etc.) ale arealului, puncte de vedere de la factorii relevanți, precum si o documentație cadastrală. În acest moment lucrăm la acest dosar, atât pe latură stiințifică cât si teritorial-administrativă.

2. Ce este si ce nu este un Parc Natural cum vor fi si Codrii Iasilor?

Categoria de arie protejată Parc natural din legislația română corespunde încadrării IUCN5 din ghidul IUCN pentru arii protejate. Conform legislației:

Se observă că spre deosebire de alte forme de a proteja natura corespunzând categoriilor 1-4 din încadrarea IUCN (si legislația națională aferentă), Parcul Natural este o formă de protecție relativ permisivă si echilibrată, care îsi propune nu doar să permită activități umane în areal, dar chiar să le încurajeze si promoveze pentru păstrarea peisajelor si biodiversității rezultate din interacțiunea om-natură. 

Cu alte cuvinte Parcul Natural vrea să promoveze continuarea activităților care au modelat acest peisaj, inclusiv exploatarea lemnului pentru comunitățile locale (care ar trebui să fie prioritizate ca acces si favorizate ca si cost), culturile de plante, păsunatul si utilizarea pajistilor, chiar si vănătoarea desfăsurată sustenabil. Bineînțeles, activități cu impact negativ (gândiți-vă la dezvoltări industriale masive, sau la o groapă de gunoi pentru tot județul) nu vor fi permise, dar cine si-ar dori asa ceva aici când avem alternativa mult mai bună pentru oameni?

În acelasi timp odată cu crearea acestui cadru de valorificare a valorilor umane, peisagistice si naturale, parcul natural urmăreste si adaptarea gestionării la provocările lumii de azi pentru a asigura păstrarea acestor valori si pentru lumea de mâine, a copiilor nostri. Asta înseamnă infrastructură minimă dar care să canalizeze turismul, precum si identificarea mai multor zone valoroase care să fie protejate strict pentru a oferi naturii liniste si rezerve.

Foarte important, #ParcNaturalCodriiiasilor va avea o administrație proprie (acum este administrat unilateral de Romsilva cu principal obiectiv producția de lemn), care va trebui să includă toți factorii interesați în luarea deciziilor. În acest fel si locuitorii satelor, si locuitorii urbei, si universitățile si mediul academic, proprietarii de terenuri, societatea civilă vor avea un cuvânt de spus, democratizând astfel accesul la o resursă publică, proprietate a statului român, deci a noastră a tuturora.

3. Care este arealul propus pentru Parc?

Arealul propus pentru #ParcNaturalCodriiIasilor cuprinde o suprafață de aproximativ 20.000ha, în vastă majoritate fond forestier, la sud de orasul Iasi spre județul Vaslui, suprapunându-se parțial cu 13 UAT-uri (comune si orasul) dar incluzând si poieni, pajisti, imasuri, zone umede si terenuri degradate (pentru agrigultură, dar bogate pentru natură).

Suprafața include si două situ-uri Natural 2000 întinse (TODO), precum si 3 rezervații de suprafață mică. Aceste rezervații sunt singurele protejate strict (echivalent IUCN1), si însumează sub 1% din suprafața propusă, mult prea puțin considerând valoarea si amplasarea acestui areal. 

Arealul selectat, predominant forestier, are însă o diversitate de peisaje si linii de contact între habitate si cu zonele adiacente, lucru care îi creste valoarea.

4. Ce aduce pentru locuitorii din aglomerarea urbană Iasi?

Pentru cei aproape 500.000 de locuitori ai zonei metropolitane Iasi, #ParcNaturalCodriiIasilor va creste în importanță ca spatiu de recreere, de conectare la natură si de plămân verde, barieră în fața poluării în care trăim zi de zi. #ParcNaturalCodriiIasilor va oferi cadrul pentru dezvoltarea si mentenanța infrastructurii minimale pentru vizitare responsabilă: poteci marcate, locuri de popas, parcări în punctele cheie cu cosuri de gunoi, hărți si centre de vizitare.

5. Ce aduce locuitorilor din satelor de lăngă codri?

#ParcNaturalCodriiIasilor oferă calea cea mai benefică de dezvoltare armonioasă a zonei, permițănd valorificarea mostenirii celor locuiesc aceste coline împădurite din cele mai vechi timpuri spre avanajul locuitorilor de astăzi. Orasul Iasi a trecut printr-o dezvoltare economică accelerată care a adus si provocări dar si nevoi noi. Nu mereu am văzut aceeasi dezvoltare rapidă si în jurul orasului, ceea ce a dus la decalaje. Nevoia orasenilor este însă oportunitatea locuitorilor de la sate, prin dezvoltarea si promovarea ecoturismului. Bani din oras care să curcă, la fiecare sfărsit de săptămână, spre sate: prin vănzarea de produse locale, prin servicii horeca (localuri cu mâncare tradițională), sau servicii de vizitare. #ParcNaturalCodriiIasilor va accelera acest flux creând cadrul potrivit pentru susținerea acestori inițiative.

6. Biodiversitatea codrilor

Interacțiunea om-natură a creat habitate valoroase în pădurile noastre si zonele de lângă, în care flora si fauna nativă s-au menținut diverse si bogate. Deasemenea datorită reliefului beneficiem de condiții de micro-climă atipice pentru altitudinea relativ joasă a colinelor județului nostru (până în 400m), care au permis păstrarea unro specii mai caracteristice zonelor montane si sub-montane. Trebuie menționate si pădurile de sleau, amestec intim între o mare varietate de specii de arbori si asocierile vegetale si faunistice care le compun. 

Desi de multe ori natura (în special fauna mare) s-a refugiat în zonele mai puțin accesibile de la munte, pădurile bătrâne de foioase sunt de multe ori mai diversie si mai bogate decât cele de conifere. Conform studiului stiințific pentru desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor, avem 7 habitate, x nevertebrate ….,.. TODO. Pentru mai multe informații, consultați studiul stiințific (link).

7. Patrimoniul istoric si cultural

Un parc natural nu este doar natura, ci și oamenii care îl locuiesc în armonie și echilibru de sute de ani. Omul nu doar că a modelat natura, creând de exemplu pajiștile frumoase vecine cu liziera pădurii sau poienile dinăuntru ei, dar a creat tradiții, obiceiuri, meșteșuguri si un patrimoniu construit la noi încă viu. 

Avem o oportunitate unică să valorificăm ceea ce ne face dobrovățeni, bârnoveni, pădureni, etc., punând în valoare ce ne-au lăsat moștenire strămoșii noștri. Bisericile vechi, stâlpii de poartă, crucile de piatră din cimitire, colacii fântânilor, pilonii sculptați de la prispă, casele vechi, toate sunt valoroase și, aduse în era modernă, pot nu numai să ne ajute să nu uităm de unde venim si cine suntem, dar să si devina elemente de atracție pentru eco-turismul si banii care îl urmează.

8. Studiul științific

Un pas foarte important în demersul desemnării #ParcNaturalCodriiIasilor îl constituie certificarea valorii arealului de către specialisti. Atenție, știință nu înseamnă aici doar biologie si geografie, ci si arheologie, etnologie, istorie, pentru că un parc natural este o arie protejată complexă. Iesenii sunt norocoși si, când parcul va deveni o realitate, vor datora recunoștință specialistilor ieșeni autentici care si-au dăruit – în mod voluntar, lucru fără precedent la această scară! – din timpul, expertiză si informațiile lor pentru a întregi imaginea completă a acestui spațiu complet.

Elaborat între 2022 si 2024, la studiu au contribuit 13 Doctori în stiințe relevante de la Universitatea Al. I. Cuza, Academia Română Filiala Iasi si Muzeul de Stiințe ale Naturii Iasi. Chiar si pe partea de biodiversitate studiul aduce multe noutăți sporind informațiile existente despre sit-urile Natura 2000 anterioare, de exemplu de la 2 tipuri de habitate protejate ajungând la 7, de la 30 de specii de păsări, la 120 s.a.m.d..

Următorul pas este depunerea acestuia la Academia Română în vederea avizării.

9. Cine susține demersul?

Primarul Iașiului și primarii comunelor pe suprafețele cărora se va înființa Parcul Natural Codrii Iașilor și-au luat angajamentul să susțină inițiativa semnând un memorandum în acest sens❗ 🎊

Au fost atâtea lucruri bune la evenimentul Vrem Parcul Natural Codrii Iașilor! de săptămâna trecută încât nu vom apuca probabil să le enumerăm pe toate aici. Dar cel mai important, din perspectiva înființării Parcului Natural, a fost că atât primarul Iașiului cât și cei ai comunelor limitrofe și-au confirmat formal sprijinul pentru inițiativă.

Mulțumim Greenpeace Romania că ne-ați adus pe toți la aceași masă, unde ne-am dat seama că parcul, ca o soluție echilibrată, este benefic pentru toată lumea!
Sprijinul autorităților locale se adaugă sprijinului popular, politic, al societății civile și al mediului de afaceri pe care reușisem să-l confirmăm noi în lunile anterioare. Dar este pasul critic în această fază. Continuăm împreună cu prietenii noștri și susținătorii acestei inițiative pentru oameni și pentru natură

Eu cu cine votez? Care candidați ieșeni susțin desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor? Vedeți poza si/sau citiți mai sus pentru mai multe detalii la fiecare partid, inclusiv alți politicieni si candidați care au semnat memorandumul de susținere.

În primul rând, mâine vă îndemnăm să mergeți la vot! Cum studiul științific pentru #ParcNaturalCodriiIasilor este aproape gata, va fi importantă susținerea teritorial-administrativă. Atenție, nu doar primarul contează! Consiliile locale, Consiliul Județean – toate pot ajuta – sau încurca – demersul nostru! Apoi, se vede din culoarea tabelului că, în general, majoritatea partidelor politice susțin desemnarea Parcului Natural – o propunere echilibrată pentru oameni si natură. Partid cu partid, cu mai multe detalii inclusiv sprijinul din ultimii ani.

PSD: Atât Bogdan Cojocaru (candidat Presedinte CJ) cât si Bogdan Balaniscu (Candidat Primaria Iasi) au semnat angajamentul. Mai mult, ca Prefect de Iasi Bogdan Cojocaru ne-a ajutat în două rânduri convocând primarii pentru prezentări si dezbateri pe tema parcului, si este de-asemenea președinte de filială Iasi. De la PSD au mai semnat candidați la CJ, Virgil Popa candidat la primăria Pascani, precum si 31 de membri, majoritatea de la Miroslava.

PNL: Costel Alexe (candidat Presedinte CJ, actual Presedinte CJ) nu a semnat angajamentul, desi a ajuns în mod cert la el. Fost Ministru al Mediului, ne-a fost foarte greu să ajungem la o audiență la el ca Presedinte CJ, iar când am ajuns a trimis un consilier care a respins ideea unei angajari. Mihai Chirica (candidate Primarie, actual Primar) a semnat un angajament similar in 2022, la evenimentul făcut cu Greenpeace. Acum nu a semnat în nume propriu dar am primit un angajament semnat de la Spații Verzi. Nici președintele filialei PNL Iasi, Alexandru Muraru, nu a semnat angajamentul desi ne-am asigurat că l-a primit.

ADU (USR, PMP, FD): Atât Petru Movilă (candidat Presedinte CJ) cât si Marius Bodea (candidat Primărie Iasi) au semnat angajamentul. Stefan Tanasa, președinte de filială Iasi, si-a asumat si el susținerea demersului. Au mai semnat candidați la CJ si CL Iasi, precum si Emma Stratulat, candidată la Bârnova si Catalin Cobzaru candidat la CL Bârnova.

REPER: Si-a asumat susținerea Andrei Ciuhodaru (candidat la Primăria Iasi), si, surpriză, co-presedinții partidului la nivel național, Ramona Strugariu si Dragos Pislaru, precum si europarlamentarul Dacian Ciolos! Acest lucru ne dă încrederea să mai abordăm conducători de la nivelul național, unde se iau multe decizii relevante si pentru #ParcNaturalCodriiIasilor. A mai semnat candidata la europarlamentare Ana-Maria Boghean.

CURAJ/R-ECO: Susțin desemnarea Parcului Natural Adrian Apostolache (candidat Presedinte CJ) si Cosette Chichirau (candidata Primaria Iasi, presedinte partid), precum si Cristian Pînzaru, candidat la Primăria Bârnova.

Partidul Verde: Si-a asumat susținerea Victor Chirila, Presedintele filialei Iasi.

AUR: A semnat memoriul de susținere Tudor Ciuhodaru, candidat la Primăria Iasi.

Partidul LEU: Susține desemnarea Parcului Natural Ioan-Sebastian Buduroi, candidat la Primăria Iasi.

De la alte forțe politice nu am primit răspunsuri sau găsit canalele potrivite. Împreună cu voi am făcut tot posibilul ca toți candidații să primească memorandumul (email, rețele socializare, Whatsapp, telefon) si să aibă ocazia să se exprime, deci ce vedeți aici este o situație care trebuie asumată. Le-am sugerat să dea si altor candidați din formațiunea lor politică, iar unii au făcut-o.

Bineînțeles susținerea poate fi exprimată si după alegeri. De-asemenea votul nu îl dăm exclusiv pentru #ParcNaturalCodriiIasilor. Dar atunci când lemnul este si o sursă de corupție, iar Codrii Iasilor riscă să rămână fără pădure bătrână, trebuie să votăm cum simțim dar și gândim, și cum natura e importantă pentru noi, este normal să conteze și aici.