#HartaCodriiIasilor
Ne face o plăcere deosebită să găsim modalități de a dărui iesenilor, de a crea mijloace prin care si alții să poată descoperi, în mod sigur si responsabil, natura de lângă oras. Avem mai multe proiecte implementate, singuri sau cu prieteni, atât în mediul fizic cât si cel informațional (la fel de importante pentru misiunea noastră; cunoastem, prețuim, păstrăm!).
Uneori, am fost limitați din a crea mai multe lucuri frumose de obtuzitatea unor autorități care nu pot accepta ce înseamnă o democrație funcțională,cu verticalitate si expunerea adevărului nu doar atunci când e frumos si ne coafează. Revenind, ce am făcut sau avem în implementare:
Căutăm să organizăm o iesire la pădure deschisă publicului larg măcar odată pe lună, într-un din zonele naturale alea județului nostru. Este o ocazie minunată să cunosteți trasee, să vă faceți prieteni în pasiune si, de ce nu, să aflați cum vă puteți implica fiecare dintre voi pentru ceea ce este mult mai mult decât un cadru pentru activități de recreere: patrimoniul natural al județului iasi. Mai multe, în secțiunea de evenimente a paginii (link)
#TraseuTematicCodriiIasilor porneste din Rezervația Repedea (“La Releu”) si parcurge o buclă în total de aproximativ 3km, inițial spre sud pe marginea zonei de abrupt din continuarea grotelor, si înapoi spre nord pe sub abrupt. Srăbate habitate diverse unde pot fi admirate multe specii de păsări, mamifere mici, amfibieni si reptile, bineînțeles căutând a nu le deranja. Este o pădure de amestec diversă, dar si cu arbori în degradare si uscare (valorosi ca si habitat) datorită expunerii si condițiilor climatice în schimbare si din ce în ce mai secetoase.
Traseul a fost mult timp plimbarea de dimineață a colegului nostru Mihai Diac, mai tărziu gândit ca traseu tematic si realizat împreună cu studenți de la Facultățile de Geografie si Biologie din Iasi si prietenii de la Mai Bine si Greenpeace România. Are 13 panouri si poate fi parcurs fără probleme pe vreme uscată, dacă e mult noroi, recomandăm parcurgerea doar până la panoul despre bălțile temporare si revenirea pe acelasi traseu.
In 2019 am fost, alături de prietenii de la Mai Bine, organizatori ai competiției de trail running Iasi in Trail, care rămăsese fără inițiatori în echipă. Tot atunci am si identificat traseul de 42km pentru Maratonul Codrii Iasilor, de la Rezervația Repedea până la Poiana cu Schit si înapoi, alergat în cadrul competiției pentru prima oară, chiar de cei mai buni alergători montani ai României. Am asigurat sponsorizarea competiției, instruit voluntari, marcat si demarcat traseul, susținut instruirea alergătorilor si ceremonia de premiere.
Din 2023 am început să ghidam grupuri de scolari în cadrul Săptămânii verzi. În 2024 ne-am concentrat pe copiii din comunele care se suprapun cu Codrii Iasilor, si reusit să mergem cu aproape 500 dintre ei la pădure la joacă, asigurând transportul, o gustare, si, în primul rând, joacă si veselie :). Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului Rețeaua pentru Natură Urbană, susținut de BRD Groupe Societe Generale.
În fiecare an sărbătorim înființarea “Codrii Iasilor” cu iesiri la pădure. În 2024, am dat evenimentului o altă latură, invitând comunitatea să sărbătorească alături de noi la Punctul Gastronomic Dobrovăț. Astfel dorim să popularizăm locațiile autentice de lângă codri, astfel arătând oportunitatea de a genera un flux monetar de la oras spre sate. Bineînțeles, desemnarea #ParcNaturalCodriiIasilor ar duce la altă scară si accelera procesul.
Poiana cu Schit este unul dintre cele mai îndrăgite si emblematice locuri din Codrii Iasilor. Rezervație floricolă, poiana găzduieste statui din monoliți de piatră create de artisti ieseni încă în anii 70-80 si ruinele unui vechi schit din secolul 14. Accesibilă la capătul unui drum de exploatare de 2km de la asflat, si reunind natura arta si istoria, Poiana cu Schit merita trebuie de orice ieșean. Pentru a ajunge la poiană, întâi trebuie să ajungeți la satul Poiana cu Cetate, iar locul perfect pentru a lăsa masina e aici. De acolo traseul porneste pe lăngă gardul caselor spre dreapta, pe lângă pădure. #HartaCodriiIasilor vă poate ajuta si aici, desi urmând punctul rosu încercuit cu alb este rgeu să vă rătăciți.
Pentru traseele din pădurea Bârnova-Dobrovăț, cea mai utilă resursă este #HartaCodriiIasilor. Voluntari din comunitatea Codrii Iasilor au cartat 75km din traseele marcate încă din anii 80 de cluburi sportive si societatea civilă ieseană. Harta este cu atât mai utilă cu cât tâierile au întrerupt marcajul pe unele porțiuni. Harta este acum disponibilă în format digital, si am ales GoogleMaps.
Traseele pot fi descărcate si încărcate pe si în alte aplicații sau pe dispozitive cum sunt ceasurile sport. Harta poate fi deasemeni folosită pentru orientare în teren direct din aplcația GoogleMaps pentru telefoanele inteligente de azi, după ce în prealabil a fost marcată ca favorită pe laptop/desktop. Harta are deasemnea marcate si drumurile forestiere, cele mai poterivite pentru plimbare sau bicicletă la început. Spor la explorare!
Email: [email protected]